keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Värioppi


Mitä on väri?


Väri syntyy valosta ja se on aistimuksellinen, fysikaalinen, psykologinen ja kulttuurillinen ilmiö jota on mahdotonta määrittää täysin tyhjentävästi sillä jokainen kokee sen eritavalla. Värioppi pyrkii siis selittämään ja mallintamaan väri-ilmiöitä. 
Värillä on kolme ominaisuutta:
  • Sävy eli värin paikka spektrissä
  • Kylläisyys eli pigmenttipitoisuus
  • Valööri eli värin tummuusaste
Isaac Newton osoitti 1600-luvulla että valon pystyy hajoittamaan prisman avulla spektriksi eli värikirjoksi ja värioppia on tutkittu niin fysiikassa, psykologiassa, tietojenkäsittelyssä ja monilla muilla eri menetelmin ja värioppi onkin keskeisessä osassa väriopetusta ja väriopeista edelleen käytetyimpiä ovat Goethen ja Ittenin versiot.   



värioppiJohannes Ittenin värioppi: 

Sveitsiläinen Johannes Itten oli taidemaalari, opettaja, mystikko ja taideopin- ja väriopin teoreetikko. Johannes Ittenin väriopin kulmakivet ovat komplementti- ja kontrastivaikutukset. Ittenin 12-osainen väriympyrä on edelleen käytetyimpiä.






Johann Wolfgang von Goethe:

Saksalainen Goethe oli taidemaalari, runoilija, kirjailija, humanisti ja tutkija. Goethen väriteoria ei pyri selvittämään värin fyysistä olemusta vaan enemmänkin värien ja valon aistimisen mekanismeja.
Goethen mukaan väri syntyy puhtaan valkoisen valon vuorovaikutuksesta materian kanssa.



Värikartat ja niiden käyttötarkoitukset:

  • Pantone Matching System: On painoteollisuuteen standardiksi muodostunut värijärjestelmä. Ne ovat spottivärejä jotka tunnistetaan järjestysnumerolla joka löytyy Pantone-värikartasta. Pantone mahdollistaa sen että väri on oikea halutulla painopinnalla huolimatta siitä miltä se näyttää suunnitteluvaiheessa esim. tietokoneen ruudulla. Pantone-värejä käytetään mm.paperi- ja tekstiilipainossa. Värikarttoja löytyy useita erillaisia erillaisiin käyttötarkoituksiin: https://www.pantone.com/.

  • RAL-värikartat: Käytetään rakennus- ja sisustustusaloilla. RAL-karttoja löytyy myös useita erillaisia käyttömateriaalista riippuen. 
Lähteet:
https://www.wikipedia.org/
https://coloria.net/
https://www.graafinen.com/
http://ku1seppa.blogspot.com/2013/10/varioppi.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kestävä kehitys