keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Taitto ja Grid-systeemi

Taitto: 

Taitolla tarkoitetaan visuaalisen ilmeen suunnittelua ja sommittelua luettavaan ja kiinnostavaan muotoon. Taittoa käytetään niin internetissä, kirjoissa, lehdissä kuin mainoksissakin ja taiton tekee taittaja. Taittoa on kahdenlaista, staattista ja dynaamista. Staattisessa taitossa kaikki sivut noudattavat samaa rakennetta ja dynaamisessa sivut muotoillaan uutisarvon ja sisällön  mukaan. Se miten taitetaan riippuu aina useasta eri tekijästä kuten kohderyhmä, budjetti, aikataulu ja tavoitteet.
Yleisimmin käytettyjä taitto-ohjelmia ovat Adoben Indesing ja Adoben pagemaker. 
Taitto muodostuu typografiasta, kuvista, graafisista elementeistä ja tehosteista ja taiton pohjana käytetään monesti valmiiksi julkaisuun suunniteltua gridiä.

Grid:

Grid on ruudukkojärjestelmä jonka avulla voidaan jakaa sivu pysty- tai vaakasuunnassa osioihin. Gridin tarkoituksena on säilyttää julkaisussa yhtäläinen linja ja hyvin tehty grid mahdollistaa sen että suunnittelijalle jää mahdollisuuksia luovemmalle suunnittelulle.

Molemmat, niin taitto- kuin grid-suunnitelmakin kannattaa aina aluksi suunnitella paperille tai yksinkertaistettuna jotenkin muuten ennen kuin alkaa itse työskentely. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kestävä kehitys